Sepsis bij prematuren baby’s voorspellen met artificiële intelligentie

De UZA en de UAntwerpen lanceerden deze maand de spin-off iNNOCENS. Het project wil zorgverleners helpen bij het vroegtijdig opsporen van sepsis bij premature baby’s op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU).

Zeven procent van alle zwangere vrouwen bevalt al voor de termijn van 37 weken. Tot 2 procent van de te vroeg geboren baby’s is jonger dan 32 weken. Vroeggeboren baby’s met een laag geboortegewicht zijn meer vatbaar voor infecties: een vijfde kampt met sepsis tijdens hun verblijf in het ziekenhuis.

“We kunnen sepsis perfect behandelen met antibiotica maar het blijft een uitdaging om de eerste vaak nog onduidelijke symptomen tijdig op te pikken”, zegt David Van Laere, CEO van iNNOCENS en neonatoloog van UZA. “Ondanks de vele gegevens die patiënten dagelijks op een NICU genereren, is de diagnose van sepsis nog steeds deels afhankelijk van het buikgevoel van de zorgverleners.We kregen door de jaren heen als team het gevoel dat er in de data van sommige patiëntjes subtiele wijzigingen zichtbaar waren voorafgaand aan de detectie van de infectie. Daarmee wilden we aan de slag, omdat we misschien in de toekomst zo kinderen zouden kunnen redden.”

Het UZA startte daarom samen met UAntwerpen iNNOCENS (Improving neonatal outcome with a clinical early notification system) op. De spin-off zal een digitale technologie bouwen en ontwikkelen die 24/7 waakt aan het bedje van elke vroeggeboren baby, en zo zorgverleners helpen om bloedstroominfecties vroeger op te pikken.
“Samen met dataspecialisten van IBM hebben we zo’n AI-monitoring ontworpen. De technologie werd een jaar geleden in eerste testfase geïmplementeerd. In de eerste maanden hebben we kunnen aantonen dat een meerderheid van de sepsisinfecties gedetecteerd werd met een hoge gevoeligheid en bovendien eerder in het ziekteproces. De tijdswinst bedroeg 5,8 tot 12 uur ten opzichte van een medisch team”, aldus dr. Van Laere. 

Digitale ondersteuning
In de NICU van het UZA start verder klinisch onderzoek naar de mogelijkheid om de Artificiele Intelligentie (AI) in te zetten om sepsis bij te vroeg geboren baby’s vroeger op te sporen.

Met het klinisch onderzoek wil het team nu nagaan of een snellere detectie ook leidt tot een betere uitkomst bij bloedstroominfecties. Ouders met prematuren die binnenkort op de NICU opgenomen worden in het UZA kunnen deelnemen aan de studie die ongeveer een jaar zal duren.

De digitale technologie vergelijkt actuele gegevens van een opgenomen patiënt elk half uur met een algoritme. Dit algoritme werd ontwikkeld op een grote geanonimiseerde dataset van patiënten die in het verleden opgenomen werden in de NICU. De dataset bevat gegevens van sensoren, medische toestellen en observaties van zorgverleners.
Door middel van Machine Learning-technieken werd het algoritme getraind om in dit veelvoud van gegevens patronen te onderscheiden die kunnen wijzen op sepsis. De zorgverlener kan in een speciaal ontwikkelde gebruikersinterface continu de voorspelling van het algoritme opvolgen, op een transparante en verstaanbare wijze. Zo worden de zorgverleners digitaal ondersteund, maar blijven ze zelf wel zelf belangrijke en moeilijke beslissingen nemen.

“Met de iNNOCENS technologie zijn wij in staat onze patiënten 24/7 onbevooroordeeld te monitoren op hun risico op sepsis. Subtiele veranderingen die we nu in de praktijk niet altijd opmerken, pikt dit systeem wel op. We worden dus vroeger gewaarschuwd om te denken aan de mogelijkheid van een sepsis”, aldus Diensthoofd neonatologie prof. dr. Twan Mulder

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.