Eerste baby van moeder met getransplanteerde baarmoeder van overleden donor

Een baby in Brazilië is het eerste kind dat ter wereld is gekomen na de transplantatie van een baarmoeder van een overleden donor. Dat hebben artsen bekendgemaakt in het medisch tijdschrift The Lancet.

Het gezonde meisje van 2,5 kilogram werd in december vorig jaar geboren in Sao Paulo. Nadat een 45-jarige vrouw overleed, kwamen de Braziliaanse artsen erachter dat de baarmoeder geschikt zou zijn voor de 32-jarige vrouw die lijdt aan het Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH)-sydroom, waardoor ze geen baarmoeder heeft. Eén op de 4.500 vrouwen ter wereld heeft dit syndroom. Haar eierstokken waren in orde. Dokters namen daarop eitjes weg die ze bevruchtten en nadien invroren. De baarmoedertransplantatie duurde tien uur.

Zowat zes weken na de operatie begon de vrouw regels te krijgen en zeven maanden na de transplantatie werden de bevruchte eitjes ingeplant. De baarmoeder werd vervolgens verwijderd tijdens de keizersnede.

"De resultaten bewijzen de haalbaarheid van de behandeling van baarmoederonvruchtbaarheid door transplantatie van een overleden donor. Ze openen het pad voor een gezonde zwangerschap voor alle vrouwen met onvruchtbaarheid in de baarmoeder, zonder de noodzaak van levende donors of live donor-chirurgie", schreven de artsen.

Volgens het team is het meisje gezond en ontwikkelt het kind zich normaal. Er zijn eerder 39 baarmoedertransplantaties geweest van levende donoren. Dat leidde tot elf baby's, maar geen transplantaties van overleden donoren hadden eerder geresulteerd in levende kinderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.