Europese Commissie keurt eerste RSV-vaccin voor zuigelingen goed

De Europese Commissie heeft via een versnelde procedure het licht op groen gezet voor het eerste vaccin dat ouderen én zuigelingen tot zes maanden oud beschermt tegen luchtweginfecties die veroorzaakt worden door RSV.

"In de aanloop naar het herfst- en winterseizoen kan dit vaccin helpen om ernstige RSV-gevolgen te vermijden voor sommige van onze meest kwetsbaren. Dit is in het bijzonder belangrijk voor kinderen. Voor hen is RSV een belangrijke oorzaak van hospitalisatie", zo licht Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides toe. Ze beveelt de lidstaten aan het vaccin te integreren in nationale vaccinatiecampagnes.

RSV, het respiratoir syncytieel virus, veroorzaakt een luchtweginfectie die zeer vaak voorkomt bij borelingen. Het virus veroorzaakt doorgaans milde symptomen, zoals een loopneus of een droge hoest. De meeste mensen herstellen snel, maar bij zuigelingen, ouderen of mensen met een long- of hartaandoening of diabetes kan een infectie ernstige gevolgen hebben en tot longontstekingen leiden. 

Het vaccin van Pfizer kan borelingen tegen een infectie beschermen via vaccinatie van zwangere vrouwen. Eerder deze week hebben ook de Amerikaanse autoriteiten het vaccin goedgekeurd. In juni zette de Commissie ook al het licht op groen voor het RSV-vaccin van GSK, maar dat vaccin is gericht op de bescherming van oudere mensen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.