Groen licht voor eerste vaccin tegen RSV voor zuigelingen

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een eerste vaccin tegen het RSV-virus voor baby's en ouderen. Het gaat om het vaccin Abryso, dat wordt ontwikkeld door geneesmiddelenfabrikant Pfizer.

RSV is wereldwijd een vaak voorkomende luchtwegeninfectie. Doorgaans leidt ze tot milde symptomen die op een verkoudheid lijken, maar ze kan ook meer ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn, vooral dan voor jonge kinderen en ouderen. In Europa is het voor kinderen een van de belangrijkste redenen voor opname in het ziekenhuis. Het virus komt seizoensgebonden voor: in oktober en april op het noordelijk halfrond, in mei en oktober op het zuidelijk halfrond.

"Abryso is het allereerste RSV-vaccin dat is aangewezen voor de passieve immunisering van zuigelingen vanaf hun geboorte tot zes maanden na de toediening van het vaccin aan de moeder tijdens de zwangerschap", luidt het in een mededeling van het EMA. "Het vaccin is ook aangewezen voor de actieve immunisering van volwassenen van zestig jaar en ouder."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.