HGR adviseert vaccinatie tegen meningokokken voor drie risicogroepen

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) pleit in een pas gepubliceerd advies voor een vaccinatie tegen meningokokken die aangepast is aan drie risicogroepen, los van de leeftijd. Een meningokokkeninfectie is een ernstige bacteriële ziekte die hersenvliesontsteking, hersenontsteking of bloedvergiftiging (sepsis) kan veroorzaken.

Het nieuwe advies gaat over mensen die risico lopen om medische redenen, onder meer bepaalde patiënten met een complementdeficiëntie - bij wie een systeem van afweereiwitten niet goed werkt -, mensen zonder milt (asplenie) of een milt die niet goed werkt (hyposplenie) en patiënten na transplantatie van bloedstamcellen.

Voor hen raadt de HGR vaccinatie aan tegen meningokokken van variant B en van de varianten A, C, W en Y, met een booster om de vijf jaar als het risico aanhoudt.

Ten tweede zijn er de mensen die risico lopen door in een laboratorium om te gaan met de ziektekiem. Voor hen adviseert de Raad vaccins tegen meningokokken B en ACWY, met een booster om de vijf jaar voor de vaccins Bexsero, Trumenba en Menveo en om de tien jaar voor Nimenrix.

Ten slotte gaat het om mensen die risico lopen door te reizen, zoals pelgrims die de hadj of oemrah (in Mekka) doen. Zij hebben volgens HGR baat bij uitsluitend ACWY-vaccins, met een booster om de vijf jaar of om de tien jaar afhankelijk van het vaccin.

> Het volledige advies vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.