Kind en Gezin bereikt 94 procent van alle borelingen

Met een preventieve gehoortest bereikte Kind en Gezin afgelopen jaar 94% van alle borelingen. Zo'n 84% van alle kinderen krijgt ook een oogtest voor ze drie jaar oud zijn. "We worden internationaal benijd omdat we op populatieniveau zo veel kinderen en borelingen bereiken", zegt Vlaams minister van Welzijn Crevits (CD&V). "Heel weinig landen hebben zo'n globale data." Minder goed nieuws is dat 1/10 kinderen jonger dan twee kampt met overgewicht.

Medewerkers van Kind en Gezin namen in 2022 bij 64.199 borelingen een preventieve gehoortest af. Onderzoek toont aan dat een vroegtijdige opsporing van gehoorstoornissen de negatieve gevolgen voor de taal- en spraakontwikkeling aanzienlijk beperkt. Ook het zicht van baby's en peuters wordt gescreend. Zo kunnen oogproblemen worden gedetecteerd en verholpen. Vorig jaar werd iets meer van 5 procent van de kinderen doorverwezen naar een oogarts na de eerste oogtest. 

Kinderen worden bij Kind en Gezin ook gewogen en gemeten om hun ontwikkeling te volgen. Uit de cijfers van vorig jaar blijkt dat een op de tien tweejarigen kampt met overgewicht. Bij anderhalf procent is er sprake van obesitas. Kinderen in kansarmoede hebben meer kans op overgewicht, net als tweejarigen die een moeder hebben van niet-Belgische origine. 

Dankzij de preventieve gratis screenings door Kind & Gezin kunnen artsen, verpleegkundigen en vrijwilligers ouders ook sensibiliseren. "Zo leggen we ouders bijvoorbeeld uit waarom schermtijd voor de jongste kinderen best beperkt blijft en afgewisseld wordt met veel buiten spelen", zeg adviserend arts Opgroeien Maaike Deschoemaeker. Bovendien is buitenspelen ook goed voor de ogen. "Kinderen kijken zo meer in de verte, wat goed is voor de oogspieren, en ze bewegen meer en vrijer wat een boost geeft aan de motorische ontwikkeling."

"Met deze vroegtijdige preventieve screenings krijgt elk kind maximale ontwikkelingskansen", zei minister Hilde Crevits in Oostkamp. Ze bracht er een bezoek aan het consultatiecentrum naar aanleiding van 25 jaar gehoortesten en 10 jaar oogtesten door Kind en Gezin. "Ouders kunnen er terecht met allerlei vragen en bezorgdheden. Uit een recente bevraging bij 8.000 ouders blijkt dat ze zich zo echt ondersteund voelen in de opvoeding van hun kinderen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.