Kinderartsen en ouders lanceren campagne voor erkenning van baby's als individu

Kinderartsen en ouders lanceerden in de Brusselse Kliniek Sint-Jan de campagne 'Geef ons een gezicht'. De campagne eist de erkenning van pasgeborenen als individu, iets wat bij de nieuwe ziekenhuisfinanciering minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) niet gebeurt. De nieuwe wetgeving treedt vanaf 1 januari 2019 in werking.

De nieuwe financiering zorgt ervoor dat ziekenhuizen een vastgelegd standaardbedrag krijgen voor ingrepen die vallen onder de noemer laagvariabele zorg. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van een knieprothese, een blindedarmoperatie en ook een bevalling. Daar knelt het schoentje. Bij de bevalling wordt enkel rekening gehouden met de gezondheid van de moeder. 

De baby wordt vanaf 1 januari 2019 niet gezien als individu of patiënt met eigen rechten. Dat kan principieel niet, vinden de verschillende verenigingen voor kindergeneeskunde (Belgische Academie voor Pediatrie, Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Belgische beroepsverening van Kinderarsten en Groupement Belge des Pédiatres de Langue Française). Bovendien houdt deze regeling geen rekening met tal van medische, praktische, logistieke en budgettaire bezwaren die ook eerder al werden overgemaakt aan het kabinet.

"Liefst 12.000 baby's zullen hierdoor niet de extra medische zorg krijgen die ze verdienen, dat is discriminatie. Voor pasgeborenen moeten dezelfde regels gelden als voor andere patiënten", stelt Ann De Guchtenaere, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

De campagne 'Geef ons een gezicht' is gelanceerd via posters, flyers en de website www.geefonseengezicht.be, waar ook een petitie getekend kan worden. De pediaters en ouders staken al een duizendtal handtekeningen in de bus bij minister De Block, en zijn vastberaden.

"Wij willen dat alle aktes met betrekking tot pasgeborenen uit de nieuwe financiering van laagvariabele zorg worden gehaald. Als dat niet gebeurt, zullen we juridische stappen moeten ondernemen", stelt De Guchtenaere.

 

Lees ook:

"Baby's worden natuurlijk wel erkend als individuen" (De Block)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.