Kinderen en tieners met kanker overleven steeds vaker ziekte

De overlevingskansen van kinderen en tieners met kanker blijven stijgen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Kankerregister over de jongste leeftijdsgroep tot 19 jaar, zo meldt de VRT. Tien jaar na de diagnose is 85 procent van de jonge kankerpatiënten nog in leven. Dat hoge cijfer heeft alles te maken met de vooruitgang van de geneeskunde.

In 2016 is bij 550 kinderen en tieners in ons land kanker ontdekt. Het aantal nieuwe kankerdiagnoses stijgt jaar na jaar, en meer bij tieners dan bij kinderen. Dat is deels te verklaren door de bevolkingsgroei onder de 20 jaar en deels door het beter opsporen van kanker, zegt Nancy Van Damme van de Stichting Kankerregister. "Maar we kunnen niet hard maken dat kanker in de jongste leeftijdsgroep op zich ook méér voork omt dan vroeger. "

Ook al stijgt het aantal geregistreerde kankergevallen, toch zijn er jaar na jaar minder overlijdens door de ziekte in de jongste leeftijdsgroep. In 2015 zijn er in ons land 47 kinderen en tieners gestorven aan kanker. In 2005, tien jaar eerder dus, waren dat er nog 81. Maar het is vooral op langere termijn dat de sterftecijfers sterk zijn gedaald. Sinds 1960 is het totale sterfterisico voor jonge kankerpatiënten verminderd met niet minder dan 75 procent.

De sterk gedaalde sterftecijfers hebben alles te maken met de vooruitgang van de geneeskunde. "We hebben een beter inzicht in de ziekte die kanker is, en we beschikken over meer gerichte en doeltreffende behandelingen", legt Van Damme uit.

De dalende sterftecijfers vertalen zich in betere overlevingskansen voor kinderen en tieners met kanker. "Zevenentachtig procent van de jonge patiënten is vijf jaar na de diagnose nog in leven", weet Van Damme, "en tien jaar na de diagnose is dat nog altijd 85 procent. De overlevingscijfers blijven nog licht stijgen, maar de grote winst is al eerder geboekt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.