Maandelijks worden 12 kinderen in crisis uit plaatsgebrek opgevangen in ziekenhuis

Elke maand worden twaalf kinderen en jongeren in het ziekenhuis opgenomen omdat hun ouders niet voor hen kunnen zorgen of omdat het thuis niet veilig is. Dat schrijft VRT NWS en komt vanavond aan bod in Pano.

De teller voor 2023 staat momenteel al op 147 opnames. Dat is een fikse stijging ten opzichte van de vorige jaren. In 2022 ging het bijvoorbeeld nog om 88 kinderen.

De kinderen, zowel baby's als peuters maar ook tieners, komen in algemene ziekenhuizen terecht omdat er voor hen geen plaats is in een pleeggezin of jeugdvoorziening.

De vraag naar crisishulp bij jongeren is de afgelopen vijf jaar met 40 procent toegenomen. Twee derde van de hulpvragen blijft onbeantwoord omdat er een tekort is aan plaatsen en personeel.

Bruno Vanobbergen, de topman van het Agentschap Opgroeien, erkent dat dit op de lange termijn geen oplossing is. "Maar op korte termijn is er vandaag geen andere mogelijkheid. Ik heb dan liever dat het ziekenhuis mee zijn verantwoordelijkheid opneemt", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.