De feestdagen: een tijd voor suicïde?

Hoewel specialisten erkennen dat de feestperiode voor veel mensen een moeilijke tijd is, moedigt het hen niet specifiek aan om over te gaan tot de daad. Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania (Philadelphia, PA, VS) hebben onderzoek gedaan en willen deze mythe ontkrachten.

Over het algemeen is suicïde het laagst tijdens de wintermaanden, in tegenstelling tot mediaberichten die vaak het verkeerde verband leggen tussen de feestdagen en suicïde. Voor specialisten is dit een mythe. December heeft het laagste suicïdecijfer van alle maanden van het jaar.

In hun media-analyse ontdekten de onderzoekers dat in het vakantieseizoen 2022-23 60% van de krantenartikelen die expliciet een verband legden tussen de feestdagen en suicïde, de mythe correct ontkrachtten, terwijl 40% de mythe ten onrechte ondersteunde.

Deze fout dringt ook door tot het publiek. In een landelijk representatief onderzoek dat eerder dit jaar door dezelfde onderzoekers werd uitgevoerd, kozen 4 van de 5 volwassenen bijvoorbeeld ten onrechte december uit verschillende andere maanden die over het algemeen veel hogere suicïdecijfers hebben.

Ook hier plegen minder mensen zelfmoord in de wintermaanden dan in de lente of de zomer.

Uit voorlopige gegevens van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat het aantal suicïdes in de VS in 2022 voor het tweede jaar op rij is gestegen na twee jaar van daling. Van 2021 tot 2022 steeg het aantal sterfgevallen door suicïde in de Verenigde Staten met 2,6%, tot een record van bijna 50.000, volgens de CDC. Dit aantal zal waarschijnlijk stijgen wanneer de definitieve cijfers beschikbaar zijn.

Volgens Eurostat heeft België het hoogste leeftijdsgecorrigeerde suicïdecijfer in de EU-14 voor zowel mannen als vrouwen. En hoewel ons nationaal statistisch instituut uitlegt dat het aantal meldingen in andere landen afhangt van tal van sociaal-culturele factoren, mag het probleem niet gebagatelliseerd worden.

In 2022 was het gemiddelde aantal doden door suicïde in de Verenigde Staten per dag in november en december het laagst - respectievelijk 11de en 12de - en stond januari op plaats 8.

Hoewel de late herfst- en wintermaanden het laagste gemiddelde aantal suicïdes per dag hadden in 2022, hadden de late lente- en zomermaanden de hoogste aantallen. Mei, juni, juli en augustus hadden respectievelijk het 2de , 1ste , 3de en 4de hoogste gemiddelde aantal suicïdes per dag.

Dat gezegd hebbende, specialisten erkennen dat de feestperiode voor veel mensen een moeilijke tijd is, maar moedigen hen niet specifiek aan om over te gaan tot de daad zelf.

Aan de andere kant van de wereld zijn de suicïdecijfers het hoogst van november tot maart, dus in de lente en de zomer, terwijl ze het laagst zijn van april tot september, dus in de winter... Dit is zowel in Australië als in Brazilië het geval.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.