Ministers Crevits en Van den Brandt stellen nieuwe Brusselse Huizen van het Kind voor

Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) en Brussels VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen) hebben samen in de VUB-kindercampus Theodoor in Jette de hervorming van de Brusselse Huizen van het Kind voorgesteld. Daarbij vormen "nabijheid en toegankelijkheid" de kern. Concreet wordt er voortaan gewerkt met ankerpunten en fysieke Huizen van het Kind.

In een Huis van het Kind werken organisaties samen om ouders, gezinnen, kinderen en jongeren te helpen bij vragen rond opgroeien en opvoeden. De huizen worden gesubsidieerd door het Vlaams agentschap Opgroeien.

De minister en collegevoorzitter, beiden bevoegd voor Gezinsbeleid, zeggen dat ze bij de hervorming van de Brusselse Huizen van het Kind nauw samengezeten hebben met de drie kernpartners Gezinsbond, Wiegwijs en I-mens. "De Brusselse en Vlaamse overheid zijn samen met deze drie partners op zoek gegaan naar een manier om de hervorming vanuit een gedeelde visie voor het welzijn van de Brusselse gezinnen verder in te vullen", klonk het op een persconferentie.

Vanaf 1 juli 2023 zal er gewerkt worden met twee soorten van locaties: ankerpunten en fysieke Huizen van het Kind. Een ankerpunt is een plek waar een een preventief medisch consultaanbod aanwezig is voor gezinnen. In de fysieke Huizen van het Kind worden naast medische consultaties ook spel en ontmoeting aangeboden, alsook opvoedingsondersteuning voor jonge ouders. Deze fysieke huizen zijn de volwaardige Huizen van het Kind, de ankerpunten zijn de vroegere consultatiebureaus.

In Brussel zijn er elf ankerpunten en zeven fysieke locaties van het Huis van het Kind. Sommige van deze ankerpunten zullen mogelijk nog omgevormd worden naar volwaardige fysieke locaties. Daarbij wordt er vooral ingezet op een spreiding, zodat gebieden waar veel kwetsbare gezinnen gehuisvest zijn ook voldoende toegang hebben. De Huizen moeten ook een geïntegreerde werking hanteren, zodat de drempel voor hulpaanvragen zo laag mogelijk gehouden wordt.

"Deze Huizen van het Kind zijn een begrip in heel Vlaanderen en Brussel, ze zijn onmisbaar voor preventie, vroeginterventie en een betere service aan de gezinnen", zegt Crevits. "Het samenwerkingsmodel dat we vandaag voorstellen kan een bron van inspiratie zijn voor andere Huizen van het Kind."

"Het aanbod van de Huizen van het Kind willen we zo laagdrempelig mogelijk maken, en daarvoor werken we met verschillende huizen samen. We zetten de bestaande expertise efficiënt in, en we behouden de aanwezigheid van de fysieke aanwezigheid van het Huis van het Kind over het gehele Brusselse grondgebied", meent Van den Brandt.

Eén van de nieuwe vestigingen van het Huis van het Kind bevindt zich op VUB-kindercampus Theodoor. De vestiging, die vanaf 1 juli officieel wordt erkend, zal zich vooral richten op de Brusselse regio's Jette, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem.

Op kindercampus Theodoor zijn reeds een consultatiebureau van Kind & Gezin, een kinderdagverblijf, een school, de buitenschoolse opvang en de scouts actief. Allemaal organisaties die "een belangrijke rol spelen in het leven van jonge gezinnen", aldus de VUB. "Met de erkenning van Huis van het Kind Theodora komt er nu een nieuwe partner bij."

"De erkenning en de inbedding van een Huis van het Kind op kindercampus Theodoor sluit perfect aan bij waar de VUB als Urban Engaged University voor staat: een universiteit voor, met en in de stad", zegt VUB-rector Jan Danckaert. "Kinderen opvoeden in het algemeen en in een grootstedelijk context is niet altijd gemakkelijk." Met de erkenning van Theodora als Huis van het Kind zal deze vestiging komende jaren subsidies krijgen van VGC en Opgroeien om zijn gezinsondersteunende werking te kunnen uitbouwen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.