Onderzoek UZ Brussel wijst op belang van handmatige diagnose refluxziekte

Onderzoek van het UZ Brussel heeft aangetoond dat de handmatige diagnose van refluxziekte nauwkeuriger is dan automatische diagnoses. Die resulteren namelijk in een overschatting van de ernst. De onderzoekers pleiten daarom voor een gecombineerde aanpak.

Bij reflux staat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag vaker open, waardoor de zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. De ziekte is ook wel gekend als brandend maagzuur. Reflux komt vaak bij baby's voor, omdat de sluitspier tussen darm en maag nog niet helemaal ontwikkeld is. Ook bij volwassenen kan de ziekte voorkomen. Wie nalaat te behandelen kan een slokdarmontsteking oplopen.

Het blindelings vertrouwen op automatische diagnoses van de refluxziekte is volgens het onderzoek echter niet voldoende. Onderzoeksleider en Gastro-enteroloog Sébastien Kindt stelt dat er steeds gecombineerd moet worden met meer handmatige diagnoses, aangezien deze nauwkeuriger zijn.

De onderzoekers hebben dertig automatische refluxmetingen afgetoetst aan de internationale criteria voor de diagnose van de ziekte. Internationale criteria, zoals de Wingate-criteria, ondersteunen artsen om de diagnose te stellen bij volwassenen. Omdat de analyse van de resultaten bijzonder tijdrovend is, vertrouwen artsen vaak op een automatische analyse van de meetresultaten.

Uit het onderzoek blijkt dat deze automatische diagnose voor vertekening zorgt, waardoor de ernst van de ziekte overschat wordt. Daarom stelt het onderzoeksteam voor deze steeds te combineren met handmatige analyse.

 "Deze gecombineerde aanpak verbetert de nauwkeurigheid van de diagnose aanzienlijk. Een nauwkeurige diagnose betekent dat patiënten de juiste behandeling krijgen, waardoor hun levenskwaliteit verbetert", duidt Kindt.  

"Bovendien voorkomt het onnodige blootstelling aan medicijnen voor patiënten waarbij refluxziekte is uitgesloten, wat bijwerkingen vermindert, zorgkosten verlaagt en toelaat om sneller te zoeken naar een andere verklaring voor hun klachten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.