Rode Kruis-Vlaanderen lanceert eerstehulptips voor mentaal welzijn bij kinderen

Rode Kruis-Vlaanderen grijpt de Tiendaagse voor Geestelijke Gezondheid aan om pakketten te lanceren voor eerstehulptips bij mentaal welzijn op kindermaat.  Het gaat om spelletjes en tips die zich voornamelijk richten op de leeftijdsgenoten in de omgeving van het kind dat het moeilijk heeft, zodat zij een helpende hand kunnen zijn.

Onder de noemer 'Eerste hulp bij moeilijke gevoelens' biedt Rode Kruis-Vlaanderen drie pakketten aan die kinderen de juiste tools geven om elkaar te helpen als de ander het even moeilijk heeft. "De pakketten zijn specifiek ontwikkeld op maat van kinderen van acht à tien jaar, omdat zij soms wat vergeten worden als het over mentaal welzijn gaat", zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. "Voor de iets oudere leeftijdscategorie, de pubers, bestaan er al veel lespakketten. Maar ook een negenjarig kind dat mentaal wat worstelt, heeft uiteraard baat bij leeftijdsgenoten die steun kunnen bieden."

De drie pakketten hebben elk een specifieke doelgroep: voor ouders, voor leerkrachten en voor vrije tijd, zoals jeugdbewegingen.  Voor de ouders werd het pakket 'Leefomgeving' samengesteld, een luisterverhaal van zo'n 20 minuutjes met bijhorende handleiding van hoe je daarna een gesprek over het onderwerp kan aangaan. Voor leerkrachten is er het pakket 'Onderwijs', een gezelschapsspel dat ze in de klas kunnen spelen, om zo een gesprek op gang te brengen. En het pakket 'Georganiseerde vrije tijd' richt zich bijvoorbeeld op de jeugdbewegingen. Die laatste is een uitgebreider spel, dat uit verschillende onderdelen bestaat, met een verhaal als rode draad.

De pakketten bevatten dezelfde inhoudelijke elementen die kinderen in staat moeten stellen om hun leeftijdsgenoten te helpen als die het moeilijk hebben.

"De focus ligt daarbij overigens duidelijk op 'eerste hulp', net zoals EHBO bij fysieke kwaaltjes. Het gaat dus zeker niet over vaardigheden die onder de verantwoordelijkheid van volwassenen of professionals vallen. Meer nog: een van de zaken die erin aan bod komt, is om te leren hoe ze de hulp van een volwassene kunnen inroepen", besluit Vandekerckhove.

De pakketten zijn gratis te downloaden op de website van Rode Kruis-Vlaanderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.