UCL ontwikkelt intensieve behandeling tegen hersenverlamming bij kinderen

Een professor van de UCLouvain heeft de methode Habit-Ile ontwikkeld, een intensief trainingsprogramma om jonge kinderen met een hersenverlamming te behandelen. De behandelingsmethode wint terrein, zo meldt de universiteit.

Patiënten met hersenverlamming worden doorgaans een tot vijf keer per week een halfuur behandeld door een kinesitherapeut. Yannick Bleyenheuft, professor aan de faculteit motorische wetenschappen van de UCL, ontwikkelde een veel intensievere methode. De aanpak, twee weken lang elk dag vijf uur, is "vergelijkbaar met het aanleren van een muziekinstrument of sporttraining". 

Tijdens de sessies speelt de patiënt therapeutische spelletjes om de motorische vaardigheden te stimuleren. Dat gaat dan onder andere om bouwen, boetseren, fietsen en steppen. De bewegingen van het kind worden daarbij niet begeleid of gestabiliseerd. De methode is vooral effectief bij kinderen van 1 tot 4 jaar, volgens een internationaal onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Jama Pediatrics. 

Hersenverlamming is de voornaamste oorzaak van een motorische handicap bij kinderen. De aandoening komt in 1 op de 550 gevallen voor. Volgens de UCL worden elk jaar ongeveer 1.500 baby's getroffen. 

De verlamming is het gevolg van schade aan de hersenen tijdens de zwangerschap of de eerste twee levensjaren en heeft verschillende oorzaken. Het kan onder meer veroorzaakt worden door een infectie, problemen met de navelstreng tijdens de geboorte of het shakenbabysyndroom. Afhankelijk van de aangetaste gebieden lijdt het kind aan houdings- en bewegingsstoornissen, of cognitieve en zintuigelijke stoornissen. 

Aangezien de behandeling niet wordt terugbetaald, wordt de methode in België voorlopig alleen op experimentele basis gebruikt. In Frankrijk was de methode een belangrijke aanbeveling van de Franse gezondheidsautoriteit HAS in december 2021. In andere landen, zoals Australië, zijn studies over de behandeling aan de gang.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.