Aantal bevallingen in Vlaanderen gedaald in 2022

In 2022 werden 60.525 ziekenhuisbevallingen opgetekend. In vergelijking met de cijfers van 2021 is dit een daling van 2.322 bevallingen of 3,7 procent. Dat blijkt uit een raming van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE).

Het aantal ziekenhuisbevallingen daalde in 2022 in alle Vlaamse provincies en benadert het aantal ziekenhuisbevallingen van 2020. De relatieve daling is het grootst in Oost-Vlaanderen (- 5,6 procent) en Antwerpen (- 4,5 procent). In Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen gaat het om een beperktere daling van respectievelijk 2,5 procent en 2 procent. In Limburg was er een afname van 1,3 procent.

Het afgelopen decennium is er een duidelijke daling van het aantal bevallingen in Vlaanderen. In 2022 werden 7,6 procent minder ziekenhuisbevallingen opgetekend ten opzichte van 2013.

Bij aanvang van het nieuwe jaar voert het SPE naar jaarlijkse gewoonte en in samenwerking met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, een voorlopige telling uit van het totale aantal bevallingen binnen de 57 materniteiten van het Vlaams Gewest en het UZ Brussel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    04 januari 2023

    En toch zijn er kinderartsen tekort !
    Vraag het maar eens aan kinderartsen van wacht met welke “batjes “ ze alle x geconfronteerd worden !
    Ook eens navraag doen bij apothekers van wacht of het ECHT waar is dat ze plots om 2 uur ‘s nachts om 1 “ tuute” voor de papfles komen ! En waag het maar eens van 1 supplement te rekenen voor onnodige overlast !