Troostende Kiwanis-poppen voor de patiëntjes van AZ Jan Portaels

Collega Johan Buntinx gaf Medi-Sfeer het signaal: de Vilvoordse serviceclub Kiwanis, waarvan hijzelf lid is, schenkt het lokale AZ Jan Portaels een voorraad van 200 poppen bestemd voor jonge patiëntjes. In moeilijke momenten kan zo’n pop troost betekenen.

De Kiwanispop bestaat al sinds de jaren 90 en is intussen in verschillende andere Vlaamse ziekenhuizen uitgedeeld. Het is een CE-gelabeld witkatoenen figuurtje, dat zijn volume ontleent aan een zachte vulling. Het kind kan het naar eigen inspiratie kleuren.

Op de pop kunnen zorgverleners interventies demonstreren waar kinderen doorgaans geen kaas van gegeten hebben, zoals het verzorgen/hechten van een pijnlijke wonde, het geven van een injectie of het opzetten van een zuurstofmasker. Op langere termijn wordt de pop tijdens de medische behandeling een zacht aanvoelende buddy, die het te lijden leed deelt.

“Rapportage uit het buitenland meldt dat het comfort van het patiëntje daardoor verhoogt. De aandacht wordt van de pijn afgeleid. Het idee dat de pop dezelfde behandeling krijgt, is troostend en rustgevend”, zegt dr. Buntinx. “Het concept van het poppetje is in lijn met de doelstellingen Kiwanis. Kinderen en jongeren zijn bij ons een bijzonder aandachtspunt. Ons motto is immers Serving the Children of the World. En als de voorraad hier in Portaels op is, dan brengen we er een nieuwe.”

Portaels-directeur dr. Guy Buyens verwelkomt de geste: “Alle goede ideeën zijn welkom. Met zulke giften zijn we geholpen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.