Meer kinderen met overgewicht door coronapandemie, blijkt uit WHO-studie

De coronapandemie heeft indirect een grote toename van overgewicht onder kinderen veroorzaakt. Door de coronamaatregelen kwamen mensen massaal thuis te zitten. Bij ongeveer een derde van de kinderen ging dat gepaard met meer "schermtijd", terwijl 28 procent doordeweeks minder in beweging kwam, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO baseert zich op gegevens over ruim 50.000 kinderen uit 17 landen in de Europese regio. Onder meer ouders uit Italië, Portugal, Turkije en Roemenië vulden voor en tijdens de pandemie vragenlijsten in over de leefstijl van hun kinderen van 7 tot 9 jaar oud. Daardoor kan achteraf worden bekeken welke veranderingen daarin plaatsvonden tijdens de pandemie.

Het onderzoek bevestigt het vermoeden dat het thuiszitten de lichamelijke fitheid van kinderen geen goed heeft gedaan. Het percentage van de kinderen dat volgens hun ouders een normaal gewicht had, daalde van 82 procent naar 73 procent. Het percentage van de kinderen dat volgens hun ouders overgewicht had, verdubbelde in de onderzochte landen: van 8 procent naar 16 procent.

Uit eerdere onderzoeken werd al duidelijk dat veel kinderen en jongeren zich ook mentaal slechter gingen voelen door de coronapandemie. Deze studie bevestigt dat nog eens: een op de vijf kinderen voelde zich tijdens de 'coronajaren' vaker verdrietig, een op de vier was vaker eenzaam.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.