Kinkhoest in opmars in Europa

De besmettelijke ziekte kinkhoest is in opmars in de Europese Unie. Tussen 2023 en april 2024 werden bijna 60.000 gevallen gemeld. Dat is tien keer meer dan in 2022 en 2021. Dat meldt de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) woensdag.

Kinkhoest is een acute bacteriële infectieziekte van de luchtwegen die heel besmettelijk is. Door hoesten, niezen en praten komt de bacterie in de lucht en kan je besmet raken. Bij kinderen en volwassenen veroorzaakt het lastige hoestbuien die wekenlang aanhouden, maar het kan ook oorzaak zijn van een oorontsteking. 

Zuigelingen en pasgeborenen kunnen erg ziek worden van kinkhoest en de klachten zijn soms anders, zoals slecht eten, moeite met ademen en blauw aanlopen. Zij lopen het grootste risico om opgenomen te worden in het ziekenhuis en de kans op vroegtijdig overlijden door kinkhoest is bij hen ook groter.

De opmars van de ziekte is mogelijk te wijten aan de lage vaccinatiegraad en de lagere immuniteit, mogelijk veroorzaakt door de covid-19-pandemie. Stella Kyriakides, Europees commissaris voor Volksgezondheid, benadrukt dat we waakzaam moeten blijven voor deze ziekte. "Vaccinatie is ons belangrijkste instrument om levens te redden en te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt", aldus Kyriakides.

Volgens haar is het raadzaam dat de gezondheidsautoriteiten in elk Europees land zich nog meer toeleggen op het vaccineren van de bevolking. Volwassenen laten zich best om de tien jaar vaccineren. Het vaccin is gratis en volgens de ECDC is het ook veilig en effectief.

Eind april raakte al bekend dat besmettelijke ziektes zoals mazelen en kinkhoest ook in Vlaanderen in opmars zijn. Volgens cijfers van het Vlaamse departement Zorg waren er vorig jaar 8.009 gevallen van een meldingsplichtige ziekte. In 2022 ging het nog om bijna 5.000 gevallen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.