Bijna 90 procent van baby's gevaccineerd tegen polio en pneumokokken (Kind en Gezin)

Ongeveer 89,5 procent van de kinderen die in 2022 geboren zijn in Vlaanderen, is in het eerste levensjaar gevaccineerd tegen polio door Kind en Gezin. Ongeveer 88 procent kreeg zeker een dosis tegen pneumokokken. Dat blijkt uit cijfers van Kind en Gezin (agentschap Opgroeien). Het vaccinatiebereik van Kind en Gezin is de laatste vijf jaar stabiel gebleven.

Kind en Gezin diende het merendeel van de kinderen geboren in 2022 in hun eerste levensjaar minstens een vaccin toe tegen de infectieziekten die deel uitmaken van het basisvaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad. Dat schema specificeert tegen welke ziekten kinderen best gevaccineerd worden.

De vaccinatiecijfers voor polio liggen het hoogst, want 89,5 procent van de baby's kregen er minstens een dosis van. Het percentage ligt iets lager bij de vaccinatie tegen tetanus, hepatitis B, pneumokokken, pertussis, difterie en hib.

Opvallend lager is het vaccinatiebereik tegen het rotavirus, dat 82,6 procent bedraagt. Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte waardoor de maag en darmen ontstoken raken. Mogelijke verklaringen zijn dat het vaccin moet toegediend worden voor een bepaalde leeftijd, dat het maar deels wordt terugbetaald en dat ouders het vaccin zelf moeten aankopen en meebrengen naar het consultatiebureau voor de toediening. Kind en Gezin wijst erop dat het vaccinatiebereik tegen het rotavirus met bijna 83 procent toch hoog is.

Volgens Nele Wouters, woordvoerder van het agentschap Opgroeien, zijn die hoge cijfers te verklaren door het grote aantal Vlaamse borelingen dat Kind en Gezin bereikt (90 procent). Zij wijst erop dat ouders Kind en Gezin vertrouwen wegens de laagdrempeligheid en omdat het inzet op informatie.

Hoewel Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Natie, waarschuwde voor een afnemend vertrouwen in kindervaccins door COVID-19, is het vaccinatiebereik van Kind en Gezin grotendeels stabiel gebleven de laatste jaren. Er was een kleine dip in 2020 en 2021, maar die is volgens Opgroeien te verklaren doordat zijn werking veranderde tijdens de coronacrisis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.