App kindercardiologie bereidt ouders voor

De afdeling Kindercardiologie (KC) van het Nederlandse Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC) ontwikkelde een app die ouders en kinderen informatie geeft over een operatie of hartkatheterisatie.

Het begon drie jaar geleden met de aanstelling van verpleegkundig consulenten kindercardiologie. “Ouders vertelden vaak dat de medische zorg hier helemaal top is, maar dat ze een vast aanspreekpunt misten”, zegt Christine van Wijngaarden, verpleegkundig consulent en initiatiefnemer van de app kindercardiologie.

De verpleegkundig consulenten geven ter ondersteuning informatiefolders mee. “Maar ja, een folder, dat is ontzettend veel leeswerk. De folders zijn om de haverklap achterhaald, omdat er voortdurend veranderingen zijn in het behandeltraject. Een folder komt anno 2019 ook best suf over.”

Kan dat niet eigentijdser, met een app, vroeg Van Wijngaarden zich af. “Maar een app met alleen maar teksten… Dan zijn de mensen nog steeds veel tijd kwijt aan lezen.”  Daarom werden er filmpjes opgenomen waarin zorgmedewerkers in 'Jip en Janneke'-taal uitleggen hoe een bepaald onderzoek of een operatie in zijn werk gaat.

“Het is voor ouders en kinderen heel goed dat ze van tevoren een keertje hebben gezien waar ze terechtkomen en met wie ze te maken gaan krijgen”, zegt Van Wijngaarden. “Dit doen wij op ons preoperatieve spreekuur. De app is er als voorbereiding op dit spreekuur en als extra ondersteuning, zodat ze alles wat ze gezien en gehoord hebben thuis nog eens rustig kunnen bekijken”.

“Wat we heel duidelijk merken is dat ouders en kinderen die de app gebruiken veel minder vragen hebben over de praktische gang van zaken rondom de opname. Ook schept het vertrouwen dat zij door de filmpjes in de app kennismaken met een groot deel van het behandelteam van kindercardiologie.”

> Voor meer informatie kunt u mailen naar vc.kindercardiologie@erasmusmc.nl

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.