Eerste bloedonderzoek naar PFAS bij kinderen jonger dan twaalf

Voor het eerst heeft er in Zwijndrecht een PFAS-bloedonderzoek plaatsgevonden bij kinderen jonger dan twaalf jaar oud. Het gaat initieel om kinderen die in een straal van vijf kilometer rond de 3M-site wonen.

Om de jongeren in kwestie te kunnen onderzoeken, werd een nieuwe, minder invasieve bloedafnametechniek ontwikkeld. Concreet gebeurt de bloedafname nu via een vingerprik en niet met een naald. Op woensdagmiddag lieten de eerste kinderen zich testen in het bloedafnamecentrum van Zwijndrecht.

De aanwezige Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) stelt dat de nieuwe methode pijnloos en betrouwbaar is. "Al meer dan 12.800 mensen schreven zich in voor het bloedonderzoek, maar er zijn momenteel nog maar 577 kinderen aangemeld. Ik hoop dat deze eenvoudige vingerprik de drempel voor ouders verlaagt en dat het aantal minderjarige deelnemers hierdoor zal stijgen."

Vandaag zijn er nog geen data over de impact van PFAS op jonge kinderen in de regio. Daar moet dit onderzoek verandering in brengen. Aangemelde gezinnen met kinderen jonger dan twaalf jaar van de gemeenten Zwijndrecht, Beveren en Kruibeke zullen binnenkort een uitnodigingsbrief voor hun bloedafname ontvangen. Nadien komen ook de gezinnen met kinderen uit andere gemeenten aan de beurt, in volgorde van hun afstand tot de 3M fabriek.

"Dankzij het systeem met de vingerprik, kan nu ook de moeder-kind studie starten", besluit Crevits. "Binnen die studie worden de PFAS-waarden van kinderen jonger dan twaalf jaar en hun biologische moeder met elkaar vergeleken om te onderzoeken of er verbanden zijn en welke factoren hier een rol spelen. Kinderen jonger dan twee jaar krijgen een hielprik. Voor die studie worden nog altijd zo veel mogelijk moeder-kindkoppels gezocht."

Eerdere bloedonderzoeken toonden aan dat veel mensen die in de omgeving van 3M wonen te hoge PFAS-gehaltes in hun bloed hebben. Om dat verder te onderzoeken, kunnen alle inwoners binnen een straal van 5 km rond de 3M-site gratis deelnemen aan een bloedonderzoek. Omwonenden kunnen zich nog aanmelden tot en met 29 februari 2024.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.