Europa waarschuwt voor uitbraak mazelen in regio's met lage vaccinatiegraad

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) waarschuwt vrijdag voor een "zorgwekkende" mazelenepidemie in Europa. Vooral in gebieden met een lage vaccinatiegraad kan de toestand problematisch worden, luidt het.

De mazelen zijn zeer besmettelijk. Pas wanneer minstens 95 procent van de bevolking ertegen gevaccineerd is, kan de overdracht worden gestopt, zegt het ECDC.

Het ECDC stelde vorig jaar 2.361 besmettingen met mazelen vast in Europa, met name in Roemenië, Liechtenstein en Oostenrijk. Sinds het begin van dit jaar neemt het aantal gevallen verder toe, en zijn zes mensen in Roemenië en een persoon in Ierland aan de ziekte overleden. Tussen 2020 en 2022 waren er juist heel weinig besmettingen door maatregelen tegen het coronavirus.

De huidige epidemie is vooral gevaarlijk voor zuigelingen die nog niet ingeënt zijn. Zij vormen de grootste risicogroep, aldus het ECDC. Maar ook niet-gevaccineerde kinderen jonger dan 5 jaar en kinderen en volwassenen met een immuunstoornis (omdat ze bijvoorbeeld kanker of hiv hebben) lopen het risico op een ernstig ziektebeeld of overlijden.

In Vlaanderen is de vaccinatie tegen mazelen opgenomen in het basisvaccinatieschema en is een prik voorzien op de leeftijd van 12 maanden en van 10 jaar. Uit cijfers op laatjevaccineren.be blijkt dat in 2020 net geen 94 procent van de Vlaamse adolescenten gevaccineerd is, al zou er wel sprake zijn van "onderregistratie".

Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides vraagt iedereen zijn vaccinatiestatus en die van zijn kinderen te controleren. "Vaccinatie beschermt en redt levens, en is een van onze krachtigste middelen tegen de mazelen en tegen veel andere besmettelijke ziektes."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.