Hoogste moedersterfte in twintig jaar in Verenigd Koninkrijk

Het aantal vrouwen dat tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling overlijdt, bevindt zich in het Verenigd Koninkrijk op het hoogste niveau in bijna twintig jaar. Een studie die donderdag werd gepubliceerd, legt bovendien grote geografische en etnische verschillen bloot.

Volgens het nationaal epidemiologisch onderzoek MBRRACE-UK waren er 13,41 overlijdens per 100.000 zwangerschappen in de periode 2020-2022, het hoogste cijfer sinds 2003-2005. De studie werd uitgevoerd door een onderzoekseenheid verbonden met de universiteiten van Oxford en Leicester. De sterfgevallen waren vooral te wijten aan tromboses. 

Als er geen rekening wordt gehouden met de coronadoden "de op een na meest voorkomende oorzaak tijdens de periode", staat het moedersterftecijfer op 11,54 per 100.000 zwangerschappen, een stijging van 31 procent ten opzichte van 2017-2019. Toch heeft het Verenigd Koninkrijk een van de laagste moedersterftecijfers ter wereld, iets hoger dan Frankrijk (8 per 100.000 volgens de VN) of Canada (9). 

In vergelijking met blanke vrouwen hebben zwarte vrouwen drie keer zoveel kans om voor of zes weken na de bevalling te overlijden. Vrouwen die in de meest achtergestelde gebieden van het Verenigd Koninkrijk wonen lopen ook twee keer zoveel kans om te sterven, tegenover vrouwen uit gegoede gebieden. 

Het rapport stelt dat enkele materniteiten "onder druk staan". Een woordvoerder van de openbare gezondheidszorg NHS wees erop dat de investeringen al met honderden miljoenen ponden waren verhoogd, al erkende hij ook dat "aanvullende maatregelen nodig zijn". 

Het onderzoek kwam er na een reeks schandalen de afgelopen jaren over kraamafdelingen van de openbare gezondheidszorg. Het gebrek aan de juiste zorg leidde tot tientallen vermijdelijke overlijdens bij baby's en moeders.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.