Koken op gas verhoogt risico op astma, vooral bij kinderen

Koken op gas, wat meer dan een kwart van de Belgische huishoudens doet, kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral kinderen zijn kwetsbaar en lopen een hoger risico op bijvoorbeeld astma. In een nieuw onderzoeksrapport trekken twee ngo's aan de alarmbel en roepen de Europese Unie op om het publiek beter te informeren over de schadelijke effecten. Daarnaast pleiten ze ervoor om de regels voor kooktoestellen aan te scherpen.

CLASP, gespecialiseerd in de energie-efficiëntie van toestellen, realiseerde samen met de Europese Alliantie voor Volksgezondheid EPHA een meta-analyse van studies naar de nefaste effecten van koken op gas. Ook de Nederlandse onderzoeksgroep TNO deed mee aan het onderzoek.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat huishoudens met gasfornuizen de advieswaarden voor luchtkwaliteit meermaals per week zouden schenden door de verhoogde stikstofdioxide-uitstoot (NO2). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om onder de drempel van 25 µg/m3 voor stikstofdioxide te blijven, iets wat bij vele gezinnen dus niet lukt. Daarnaast is er uitstoot van andere stoffen die schadelijk zijn voor omgeving en gezondheid, klinkt het.

Volgens de cijfers lijden in België ongeveer 15.000 kinderen tot veertien jaar aan astma doordat er thuis op gas wordt gekookt. Op Europees vlak is 12 procent van de astmagevallen bij kinderen terug te brengen naar een gasvuur thuis. Bovendien is er niet enkel een risico op astma, maar ook op ADHD bij jonge kinderen onder andere.

Onder experten was het al even duidelijk hoe gevaarlijk koken op gas is voor de gezondheid, maar nu is het ook dringend tijd voor het grote publiek om dit te beseffen, aldus de twee ngo's. "Heel weinig mensen zijn zich bewust over de schadelijke effecten van koken op gas", zegt Christine Egan, CEO bij CLASP. "Het kan even schadelijk zijn als passief roken. Net zoals sigarettenpakjes hebben kooktoestellen daarom aangepaste waarschuwingslabels nodig."

Daarnaast moeten overheden een kader scheppen waarin koken op gas geleidelijk aan wordt vervangen door een beter en gezonder alternatief, zoals koken op elektrisch vuur, zo stelt Milka Sokolovi, voorzitter van EPHA.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.