Mazelen in Europa nog steeds in opmars

De Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef roepen op tot een snelle reactie op de mazelenuitbraak in Europa. Miljoenen kinderen lopen gevaar, waarschuwen de twee instanties.

Het aantal geregistreerde gevallen van mazelen zal dit jaar al snel het totale aantal gemelde gevallen in 2023 overschrijden, zo luidt het.

Volgens de laatste beschikbare gegevens werden in de eerste drie maanden van 2024 officieel 56.634 gevallen van mazelen en vier sterfgevallen gemeld in 45 van de 53 landen in de Europese regio van de WHO. Ter vergelijking: in heel 2023 ging het om 61.070 gevallen en 13 overlijdens, in 41 landen. Meer dan de helft van de mensen die in 2023 mazelen opliepen in de Europese regio van de WHO werd opgenomen in het ziekenhuis.

Onmiddellijke actie
“Zelfs één geval van mazelen vergt een dringende reactie”, stelt Hans Kluge, regionaal directeur van de WHO voor Europa. “Niemand zou mogen lijden onder de gevolgen van deze verwoestende maar gemakkelijk te voorkomen ziekte. Ik juich elk land toe dat zijn inspanningen heeft versneld om de overdracht te onderbreken door inhaalvaccinatie.  Ik dring er bij alle landen op aan om onmiddellijk actie te ondernemen - zelfs als de algehele vaccinatiegraad hoog is - om de kwetsbare groepen te vaccineren en zo te voorkomen dat het virus in een gemeenschap vaste voet aan de grond krijgt.”

Vaccinatie gemist
Bijna de helft van de gemelde gevallen in 2023 deed zich voor bij kinderen jonger dan vijf jaar, doordat heel wat kinderen routinevaccinaties tegen mazelen en andere door vaccinatie te voorkomen ziekten misten tijdens de covid-19 pandemie, in combinatie met een langzaam herstel van de vaccinatiegraad in 2021 en 2022, geeft Unicef mee.

Van de kinderen jonger dan vijf die vorig jaar mazelen kregen, had meer dan driekwart geen enkele vaccindosis gekregen; 99% had niet de vereiste twee doses ontvangen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.