Methylfenidaat bij kinderen met ADHD kan naar beneden (studie)

Er bestaan veel zorgen rond het hoge gebruik van Methylfenidaat bij kinderen met ADHD. Door slimmer voor te schrijven, kan dat gebruik verminderen, zegt kinder- en jeugdpsychiater Karen Vertessen (UPC KU Leuven), die haar doctoraatsonderzoek wijdde aan een nieuwe methode om de kinderen die deze medicatie nodig hebben, beter op te sporen, en het medicijn beter op maat te kunnen voorschrijven.

Niet alle kinderen met ADHD hebben baat bij dit soort geneesmiddelen, en niet allemaal hebben ze een even hoge dosis nodig. Dat zegt kinder- en jeugdpsychiater Karen Vertessen (UPC KU Leuven), en VRT NWS bericht erover. "Steeds meer kinderen gebruiken Methylfenidaat, maar 30 procent van hen heeft daar eigenlijk geen voordeel bij", vertelt Vertessen. Voor haar doctoraatsonderzoek werkte ze mee aan een project van de Vrije Universiteit Amsterdam om die groep beter te detecteren.

Ze vergeleek twee manieren om deze medicatie op te starten. De eerste is de gebruikelijke manier waarbij gestart wordt met een lage dosis die geleidelijk aan wordt verhoogd. Bij de nieuwe methode nemen kinderen de medicatie vijf weken op proef, zonder dat ze de exacte dosis kennen. Bij die dosissen zit ook een placebo. Tijdens de proefperiode worden de kinderen, hun ouders en leerkrachten gevraagd om hun ervaringen te rapporteren.

Als het medicijn volgens die nieuwe, "slimme" methode wordt voorgeschreven is het voor de behandelaar sneller duidelijk bij welke kinderen het medicijn niet tot een vermindering van de klachten leidt, legt Vertessen uit. "We kunnen dan sneller een andere behandeling opstarten en ze worden niet nodeloos aan de bijwerkingen van Methylfenidaat  blootgesteld, zoals slechter slapen of minder eetlust".

Bij de kinderen die wel baat hebben bij Methylfenidaat blijkt dan weer dat een hogere dosis niet altijd een beter effect heeft. "Dat is heel belangrijke informatie, want nu wordt de dosis bijna altijd standaard verhoogd, terwijl dat dus niet altijd nodig is.'

Tot slot blijkt nog dat er een  aanzienlijk placebo-effect is. Ouders, en in mindere mate leerkrachten, rapporteren positieve effecten van de ADHD-medicatie terwijl kinderen met een placebo worden behandeld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Willy Renier

    05 december 2023

    Geen medicatie zonder tegelijkertijd ook pedagogische behandeling.
    ADHD is een vertraagde rijping van bepaalde hersenstructuren. Daarom is afbouwen vanaf de puberteit aan te raden zodat de formatio reticularis zich normaal kan ontwikkelen/doorrijpen, anders ontstaat een volwassen brein dat niet meer zonder die medicatie kan.
    Ref.: ADHD: een kritische analyse. Tijdschr v Neurologie en Neurochirurgie 2008;109/4:158-165. Prof.em.dr. W. O. Renier, kinderneuroloog