Minstens kwart Waalse crèches in slechte of precaire toestand

Minstens een op de vier crèches in het Waals Gewest is in een slechte of precaire toestand. Dat zegt bevoegd minister Valérie De Bue (MR) donderdag in L'Avenir op basis van een overzicht dat gemaakt is voor een nieuw decreet.

Het decreet geeft gestalte aan de renovatie van de infrastructuur voor kinderopvang in Wallonië en creëert een dynamisch kadaster. En dat was hoog nodig, zegt De Bue. "Bij het begin van mijn mandaat kwam ik erachter dat er geen informatie beschikbaar was over de toestand van de infrastructuur. We hadden zelfs geen overzicht van de adressen, niets. Daarom de noodzaak van een kadaster."

In samenwerking met de Franse gemeenschap en ONE, het Office de la Naissance et de l'Enfance, werd een vragenlijst opgesteld die verstuurd werd naar alle opvangplaatsen in Wallonië. De eerste brieven gingen in 2021 op de post.

"Momenteel heeft slechts de helft de vragenlijst beantwoord. Maar we kunnen nu al stellen dat de helft van de respondenten aangeeft dat zijn opvanglocatie in matige of slechte toestand is - te weten: vervallen", aldus De Bue. Volgens haar is er zowel sprake van vochtproblemen, veiligheidsproblemen, zorgen om het comfort van de kinderen en het personeel als problemen met het materiaal.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.