Minder vroeggeboortes en minder geboortes door ivf en icsi in Wallonië en Brussel in 2021

De coronapandemie heeft de perinatale gezondheid in Brussel en Wallonië in 2021 niet verslechterd, maar ze heeft wel een daling van het aantal vroeggeboorten en een daling van het aantal geboorten na ivf of icsi tot gevolg gehad vanwege de sluiting van de centra voor medisch geassisteerde voortplanting (CMBV). Dat staat te lezen in het Jaarverslag 2021 van het Centrum voor Perinatale Epidemiologie (Cepip).

Zo werd vanaf 1 januari 2021 in het Brussels en Waals Gewest een "drastische daling" vastgesteld van het aantal geboorten na een door ivf (in-vitrofertilisatie) of icsi (intracytoplasmatische sperma-injectie) verwekte zwangerschap. "Dit komt eigenlijk overeen met de sluiting van de CMBV negen maanden eerder", legt Cepip uit. "Hoewel de coronacris is het doorloopproces voor veel vrouwen onderbrak, nam het aantal ivf/icsi-geboortes de rest van het jaar weer toe", aldus het centrum.

De lockdown heeft ook geleid tot een "spectaculaire" daling van het aantal vroeggeboorten, met in 2020 het laagste percentage vroeggeboorten in het Brusselse en Waalse Gewest in de periode 2012-2021", aldus het Cepip. Deze daling betreft bevallingen tussen 34 en 36 weken zwangerschap. Hun aantal neemt sinds 1 april 2020 af.

In het algemeen is het aantal geboorten in Wallonië tussen 2020 en 2021 met 3,6 procent gestegen (na een daling van 12 procent tussen 2012 en 2020), terwijl het zich in het Brussels Gewest heeft gestabiliseerd (na een daling van 9,8 procent tussen 2012 en 2020).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.