PFAS - Blootstelling kan risico op ziektes ongeboren kinderen verhogen (nieuwe studie)

Blootstelling aan PFAS kan het risico op ziektes bij ongeboren kinderen verhogen. De chemicaliën zouden vooral een effect hebben op de stofwisseling. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Aberdeen in Schotland en de Universiteit van Örebro in Zweden. Daarin keek een onderzoeksteam naar de aanwezigheid van PFAS in 78 foetuslichaampjes en het effect hiervan op de gezondheid van de ongeboren kinderen.

"We vonden PFAS in de levers van de foetussen. Helaas leveren de resultaten sterk bewijs dat blootstelling aan deze eeuwige chemicaliën in de baarmoeder invloed heeft op het ongeboren kind. Degenen die blootgesteld zijn aan hogere niveaus van PFAS hebben al lang voor de geboorte een veranderde stofwisseling en leverfunctie."

Volgens de onderzoekers zouden enkele van deze effecten blijvend zijn en zou het risico op stofwisselingsziekten op volwassen leeftijd verhogen. Voor de studie werden 78 gezonde foetussen gebruikt die vrijwillig werden geaborteerd tussen 11 en 21 weken zwangerschap.

PFAS of per- en polyfluoralkylstoffen zijn chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn. De "eeuwige chemicaliën" zitten in een breed aanbod aan alledaagse producten zoals pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim enzovoort. Ze kunnen schadelijke effecten hebben op de gezondheid van mensen en worden in verband gebracht met onder andere kanker, verhoogde cholesterol, diabetes en voortplantingsdefecten.

In België werden zeer hoge PFAS-waarden aangetroffen in de regio rond Zwijndrecht, door vervuiling van chemiereus 3M. Maar ook op veel andere plaatsen in ons land zijn verhoogde waardes gemeten.

De studie werd gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.