Te vaak wordt onnodig in tongriempjes van baby's geknipt

Artsen zetten de afgelopen jaar steeds sneller het mes in de mond van baby's. Een knip in de tongriem zou onder meer problemen met borstvoeding verhelpen. Maar het aantal ingrepen stijgt wel heel snel. Vaak zijn ze overbodig, en de kosten zijn niet min. Dat schrijft De Standaard.

De tongriem, het velletje tussen de onderkant van de mond en de tong, is bij sommige baby's of kinderen te kort. Dat kan het aanhappen bij de borstvoeding bemoeilijken of problemen met de uitspraak veroor­zaken.

Artsen kunnen dan een frenectomie uitvoeren, een kleine knip in dat riempje met een schaartje of een laser. Dat maakt de tong beweeglijker.

Uit cijfers die De Standaard opvroeg, blijkt dat zulke ingrepen de voorbije jaren fors in aantal zijn toegenomen, voornamelijk bij kinderen tot twee jaar. Waren er in 2013 minder dan 500 zulke ingrepen, dan steeg dat in 2021 tot 4.340 gevallen, ofwel negen keer meer. Ook het jaar nadien werden nog steeds 3.305 ingrepen vastgesteld.

Die hoge aantallen leiden in de medische wereld tot controverse. "Internationaal zijn die ingrepen enorm toegenomen", zegt Greet Hens, neus-keel-oorspecialist en kinder­chirurg aan het UZ Leuven aan de krant. "Er is veel aandacht voor, en dat hangt samen met de toegenomen belangstelling voor borstvoeding."

An Bael, voorzitter van de Vlaamse vereniging voor Kindergeneeskunde, wordt er moedeloos van. "Bij sommigen is de ingreep zeker nodig. Kinderartsen zullen dat op de materniteit soms ook probleemloos doen, zelfs zonder het aan te rekenen. Maar er zijn plekken, zoals tandartsenpraktijken, waar er overbodige ingrepen gebeuren. Er worden hoge prijzen aangerekend, tot wel 400 euro, wat nergens op slaat." De ingreep kost normaal zo'n 60 euro, en het Riziv betaalt die volledig terug.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.