UZ Leuven en CHU Luik worden externe moedermelkdonorbank

Binnen UZ Leuven en CHU Luik worden twee donorbanken voor moedermelk uitgebouwd. De donorbanken moeten niet alleen het eigen ziekenhuis voorzien van moedermelk voor te vroeg geboren baby's, maar ze moeten op termijn ook moedermelk leveren aan andere ziekenhuizen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De gezondheidsvoordelen van moedermelk zijn intussen ruim bekend.  Maar wanneer een baby te vroeg geboren wordt en op neonatologie terechtkomt, is het niet vanzelfsprekend om bij de moeder de melkproductie op gang te brengen. Een vroeggeboorte is namelijk altijd het resultaat van een problematische zwangerschap, ofwel bij de moeder ofwel bij de foetus. Vaak is de melkproductie bij de moeder dan nog niet opgestart.  

Nochtans is het voor te vroeg geboren baby's extra belangrijk een goede start te krijgen met moedermelk. Behalve de gezondheidsvoordelen voor alle pasgeboren baby's heeft moedermelk bij te vroeg geboren baby's extra therapeutische waarde. 

Met de uitbouw van moedermelkdonorbanken voor externen in UZ Leuven en CHU Luik wil men ervoor zorgen dat in de toekomst alle 19 bestaande neonatale intensive care units in ons land moedermelk kunnen geven aan baby's die extra kwetsbaar zijn. Elke unit zal voorzien worden van een voorraad.

Er is een nauwkeurige screening voorzien, zowel van de vrouwen die melk doneren als van de melk zelf. Gedoneerde melk wordt nadien gepasteuriseerd. Voor premature baby's is het essentieel dat zij veilige melk krijgen. Één enkele bacterie kan gevaarlijk zijn.  

Voor de melk die wordt verzameld in Leuven of Luik om de rest van België te bedienen, is een forfait per liter voorzien. Dat forfait dekt de kosten van het controleren, verwerken en transporteren van de donormelk. 

In totaal investeert Vandenbroucke 1,1 miljoen euro. Er wordt verwacht dat de donorbanken op termijn rond de 3.000 liter melk zullen kunnen verwerken. Jaarlijks zouden 1.500 baby's geholpen kunnen worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.