Wereldwijde kindersterfte blijft afnemen (Unicef)

Het aantal kinderen dat wereldwijd voor hun 5e verjaardag sterft, blijft afnemen volgens Unicef. In 2022 stierven 4,9 miljoen kinderen onder de 5 jaar, staat in een rapport van de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Een jaar eerder waren dat er 100.000 meer.

De kindersterfte neemt wereldwijd al jaren af. Sinds 2000 is die volgens Unicef met 51 procent gedaald. Dat zou vooral te danken zijn aan "verbeterde toegang tot gezondheidszorg, waaronder vaccinaties, geboortezorg, hulp bij borstvoeding en de diagnose en behandeling van ziektes als diarree, malaria en longontsteking".

Unicef noemt bijvoorbeeld landen als Cambodja, Malawi, Mongolië en Rwanda, waar de kindersterfte met meer dan 75 procent is verminderd.

Toch benadrukt de VN-organisatie dat er nog een lange weg te gaan is om een einde te maken aan vermijdbare sterfgevallen onder kinderen. 4,9 miljoen doden per jaar betekent namelijk één sterfgeval per zes seconden. De helft daarvan betreft pasgeborenen, zegt Unicef. De kinderrechtenorganisatie roept op tot meer investeringen om vermijdbare kindersterfte te voorkomen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    13 maart 2024

    Enkel 1 lichte stijging in TIR GAZA PLAZA !